قانون ریسک شناور (FL) و مدیریت ریسک به روش MDL در معاملات


زمان مطالعه : 15 دقیقه

تاریخ انتشار : 1403/12/21

در این مقاله، به بررسی عمیق قانون ریسک شناور و نقش آن در ترکیب با متدولوژی مدیریت ریسک مبتنی بر MDL (Maximum Drawdown Level) خواهیم پرداخت که بسیاری از شرکت‌های پراپ‌فرم، علاوه بر دراودان روزانه و کل، قانون 80 درصد و... در مجموعه قوانین خود قرار می‌دهند.

در دنیای پویای معاملات، مدیریت ریسک به عنوان سنگ بنای موفقیت پایدار تلقی می‌شود. تریدران، برای حفظ سرمایه و دستیابی به سودآوری بلندمدت، نیازمند اتخاذ استراتژی‌های کارآمد و نوآوری در رویکردهای مدیریت ریسک هستند. مدیریت ریسک به دو صورت مدیریت ریسک مجاز روزانه و شناور انجام می‌پذیرد که در این مقاله، به بررسی عمیق قانون ریسک شناور و نقش آن در ترکیب با متدولوژی مدیریت ریسک مبتنی بر MDL (Maximum Drawdown Level) خواهیم پرداخت که بسیاری از شرکت‌های پراپ‌فرم، علاوه بر دراودان روزانه و کل، قانون 80 درصد و... در مجموعه قوانین خود قرار می‌دهند. 

ریسک شناور (FL): نجات‌دهنده یا قاتل سرمایه

ریسک شناور یا Floating Risk به سود یا زیان موقتی اطلاق می‌شود که در یک موقعیت باز (Open Position) وجود دارد و تا زمانی که معامله بسته نشود، قطعی نبوده و پیوسته در حال تغییر خواهد بود، به دلیل تغییرات قیمت‌ها در بازار، نوسانات زیادی دارد و ممکن است در هر لحظه افزایش یا کاهش یا کاهش پیدا کند. 
به زبان ساده‌تر، با وجود ریسک شناور، تریدر نباید در یک یا چند معامله و البته همزمان، بیش از درصد مشخص‌شده‌ای از حساب خود را از دست بدهد که معمولاً در پراپ فرم‌هایی که این بند را در مجموعه قوانین خود دارند، 2 درصد و مبنای محاسبه آن، آخرین موجودی حساب قبل از باز کردن معامله است که به تریدر اجازه می‌دهد تا از حداکثر  5درصد افت حساب روزانه یا دراودان روزانه بدون هیچ محدودیتی روی معاملات باز یا همزمان استفاده کنند به این معنا که نباید فاصله بین اکوییتی و بالانس به 2 درصد برسد. 

متدولوژی MDL: محدود کردن حداکثر افت سرمایه

MDL یا Maximum Drawdown Level، یک شاخص مهم در ارزیابی ریسک است که حداکثر میزان افت سرمایه از یک نقطه اوج تا نقطه کف بعدی را نشان می‌دهد. این متدولوژی به تریدران کمک می‌کند تا میزان تحمل ریسک خود را تعیین کرده و از سرمایه خود در برابر نوسانات شدید بازار محافظت کنند. MDL به عنوان یک ابزار حیاتی در مدیریت سرمایه عمل می‌کند و با تعیین یک سطح مشخص برای حداکثر افت سرمایه، امکان کنترل ریسک را فراهم می‌آورد. 
MDL نشان‌دهنده بزرگترین افت سرمایه از یک نقطه اوج (peak) به پایین‌ترین نقطه (trough) بعدی در یک دوره زمانی معین است و می‌گوید که در بدترین حالت، چه مقدار از سرمایه‌ را ممکن بود در یک یا چند معامله از دست بدهیم. 

هیچ یک از چالش‌های رابین‌سود، ریسک شناور و ریسک مجاز روزانه و MDL را در مجموعه قوانین خود، به دلیل درخواست کاربران و احترام به آن‌ها ندارند که برای دریافت قوانین کامل بایستی به بخش تعرفه‌ سایت مراجعه نمایید.

چرا MDL مهم است؟

سنجش ریسک

MDL  به عنوان یک معیار مهم برای سنجش ریسک یک استراتژی یا سرمایه‌گذاری عمل می‌کند. هرچه MDL بالاتر باشد، ریسک نیز بیشتر است. 

مقایسه عملکرد

MDL  کمک می‌کند تا عملکرد استراتژی‌های مختلف معاملاتی یا صندوق‌های سرمایه‌گذاری را با یکدیگر  بهتر مقایسه کنیم. در واقع استراتژیی که سودآوری مشابهی دارد اما MDL پایین‌تری دارد، از نظر ریسک عملکرد بهتری داشته است. 

تعیین آستانه تحمل ریسک

دانستن MDL یک سرمایه‌گذاری کمک می‌کند تا تعیین کنیم آیا این سرمایه‌گذاری با میزان تحمل ریسک ما سازگار است یا خیر. 

بهینه‌سازی استراتژی

 تحلیل MDL یک استراتژی معاملاتی کمک می‌کند تا نقاط ضعف آن را شناسایی کرده و برای بهبود آن تلاش کنیم. 

مدیریت سرمایه

درک MDL برای مدیریت سرمایه بسیار مهم است زیرا می‌توان از آن برای تعیین اندازه مناسب موقعیت‌های معاملاتی و جلوگیری از ضررهای فاجعه‌بار استفاده کرد. 

چرا MDL مهم است؟

چگونگی ایجاد ریسک شناور (FL) در معاملات

قانون ریسک شناور، یک رویکرد پویا در مدیریت ریسک است که به تریدران این امکان را می‌دهد تا میزان ریسک پذیرفته‌شده در هر معامله را بر اساس عوامل مختلفی نظیر تحلیل‌های فنی و بنیادی، شرایط بازار، و میزان اطمینان به نتیجه معامله، تنظیم کنند؛ پس عرضه و تقاضا یکی از اصلی‌ترین دلایل ایجاد ریسک شناور در معاملات است که با هر یک از عوامل فاندامنتال تغییر می‌کند که با بررسی دو مثال، بسیار شفاف‌تر خواهد شد:

فرض کنیم یک تریدر با سرمایه اولیه 100,000 تومان شروع به کار می‌کند و از استراتژی معاملاتی خاصی استفاده می‌کند که به طور میانگین 50% مواقع سودآور و 50% مواقع زیان‌ده است و از قانون ریسک شناور برابر با 10% از سرمایه اولیه خود (10,000 تومان) استفاده می‌کند.

مثال1)

معامله 1:

·       تحلیل: تریدر فکر می‌کند این معامله با احتمال 80% سودآور خواهد بود.

·       ریسک شناور: با اعتماد به تحلیل خود، 10% از سرمایه خود (10,000 تومان) را در این معامله به خطر می‌اندازد.

·       نتیجه: معامله موفق است و 15% سود می‌برد (1,500 تومان سود). سرمایه کل به 101,500 تومان می‌رسد.

معامله 2:

·       تحلیل: این معامله ریسک بالاتری دارد (احتمال موفقیت 40%).

·       ریسک شناور: تریدر 3% از سرمایه خود (3,045 تومان) را ریسک می‌کند.

·       نتیجه: معامله ناموفق است و 3,045 تومان زیان می‌کند. سرمایه کل به 98,455 تومان می‌رسد.

معامله 3:

·       تحلیل: تریدر معتقد است این معامله ریسک متوسطی دارد (احتمال موفقیت 60%).

·       ریسک شناور: او 5% از سرمایه خود (4,922.75 تومان) را به خطر می‌اندازد.

·       نتیجه: معامله موفق است و 8% سود می‌برد (393.82 تومان سود). سرمایه کل به 98,848.82 تومان می‌رسد.

معامله 4:

·       تحلیل: این معامله به نظر بسیار ریسکی می‌آید (احتمال موفقیت 20%).

·       ریسک شناور: تریدر 1% از سرمایه خود (988.49 تومان) را ریسک می‌کند.

·       نتیجه: متاسفانه، معامله ناموفق است و 988.49 تومان زیان می‌کند. سرمایه کل به 97,860.33 تومان می‌رسد.

معامله 5:

·       تحلیل: تریدر یک فرصت بسیار خوب (از دید او) می‌بیند و احتمال موفقیت را 90% تخمین می‌زند.

·       ریسک شناور: او تصمیم می‌گیرد 20% از سرمایه باقی‌مانده (19,572.07 تومان) را در این معامله به کار گیرد.

·       نتیجه: متاسفانه این معامله هم ناموفق است و تریدر 19,572.07 تومان زیان می‌کند. سرمایه کل به 78,288.26 تومان می‌رسد.

مثال2)

 به فرض وجود قانون ریسک شناور 2%، اگر در یک تک معامله حساب ما قبل از شروع آن 10.500 دلار باشد و در نهایت ضرر آن به 210 دلار برسد، اکوییتی حساب به 10.290 دلار کاهش می‌یابد که در این حالت، قانون ریسک شناور نقض شده است. اما اگر دو معامله باز داشته باشیم که معامله اول ضرر 1% و معامله دوم ضرر 0.8% ضرر داشته باشد، در صورتی که یکی از معامله‌ها یا هردوی آن‌ها را ببندیم که از ضرر بیشتر جلوگیری کنیم، مجموعا 1.8% ضرر داشته‌ایم که ریسک شناور ما نقض نشده است.

نحوه محاسبه MDL

MDL صرفا به منظور محدود کردن حجم معاملات باز همزمان و جلوگیری از ریسک بیش از حد وضع شده و در نهایت به مدیریت حجم و سرمایه معاملات کمک زیادی می‌کند. 
برای در بهتر مثال شماره 1 در قسمت ریسک شناور با در نظر گرفتن قانون MDL ده درصد یررسی می‌کنیم:
معامله 1:
تحلیل: تریدر پس از تحلیل‌های فنی و بنیادی، به این نتیجه می‌رسد که این معامله با احتمال بالایی سودآور خواهد بود (مثلا 80% احتمال موفقیت).
ریسک شناور: با توجه به احتمال بالای موفقیت، تریدر 5% از سرمایه خود (5,000 تومان) را در این معامله به خطر می‌اندازد.
نتیجه: معامله موفق است و 10% سود می‌برد (500 تومان سود). سرمایه کل به 100,500 تومان می‌رسد.
معامله 2:
تحلیل: این معامله ریسک بالاتر و احتمال موفقیت کمتری دارد (مثلا 40%).
ریسک شناور: تریدر با توجه به ریسک بالاتر، فقط 1% از سرمایه خود (1,000 تومان) را در این معامله به خطر می‌اندازد.
نتیجه: معامله ناموفق است و 1000 تومان زیان می‌کند. سرمایه کل به 99,500 تومان می‌رسد.
معامله 3:
تحلیل: تریدر تحلیل می‌کند که این معامله ریسک متوسطی دارد (احتمال موفقیت 60%).
ریسک شناور: او 3% از سرمایه خود (2,985 تومان) را در این معامله به خطر می‌اندازد.
نتیجه: معامله موفق است و 15% سود می‌برد (447.75 تومان سود). سرمایه کل به 100,000 تومان می‌رسد.
معامله 4: 
تحلیل: این معامله بسیار ریسکی به نظر می‌رسد (احتمال موفقیت 20%).
ریسک پذیری: تریدر به دلیل ریسک بسیار بالا، فقط 0.5% از سرمایه خود (497.5 تومان) را در این معامله ریسک می‌کند.
نتیجه: معامله ناموفق است و 497.5 تومان زیان می‌کند. سرمایه کل به 99,502.5 تومان می‌رسد. 
و در یک حالت بحرانی: 
اگر معامله‌ای اتفاق بیفتد که سرمایه تریدر را تا 90,000 تومان کاهش دهد (10% افت)، او به حداکثر افت مجاز (MDL) خود رسیده است و باید معاملات خود را متوقف کند تا استراتژی خود را مجددا بررسی کند و یا از ریسک هایش بکاهد. حتی اگر احتمال موفقیت معاملات بعدی بالا باشد، با رسیدن به  MDL، دیگر از قانون ریسک شناور پیروی نمی‌کند تا از کاهش بیشتر سرمایه جلوگیری کند.
در این مثال، ریسک در هر معامله بر اساس تحلیل و احتمال موفقیت تغییر می‌کند. تریدر در معاملات پرریسک، سرمایه کمتری را به خطر می‌اندازد و در معاملات کم‌ریسک، سرمایه بیشتری را به کار می‌گیرد. در نهایت MDL به عنوان یک سد محافظتی برای سرمایه کل عمل می‌کند. این مثال یک سناریوی ساده است و در دنیای واقعی، عوامل بسیار بیشتری نیاز به در نظر گرفته شدن دارند. 
چرا MDL مهم است؟

نکات مهم در استفاده از MDL:

حجم معاملات باید تعیین گردد: با استفاده از MDL می‌توانید حجم معاملاتی را به گونه‌ای تنظیم کرد که در صورت وقوع بدترین سناریو، زیان معامله از یک حد مشخص تجاوز نکند. 
تعیین حد ضرر (Stop-Loss): می‌تواند در تعیین محل قرار دادن حد ضرر کمک کند. 
استراتژی باید به درستی انتخاب گردد: هرچه میزان تحمل ریسک پایین‌تر باشد، باید استراتژی‌هایی را مورد استفاده قرار داد که MDL پایین‌تری داشته باشند. 
نظارت بر عملکرد باید انجام شود: به طور منظم MDL استراتژی باید مورد بررسی قرار گیرند و در صورت افزایش غیرمنتظره، اقدام به تعدیل آن کرد. 
MDL یک شاخص گذشته‌نگر است: MDL بر اساس داده‌های تاریخی محاسبه می‌شود و تضمینی برای عملکرد آینده نیست.  
MDL به دوره زمانی بستگی دارد: MDL می‌تواند بسته به دوره زمانی مورد بررسی متفاوت باشد. به عنوان مثال، MDL یک استراتژی در یک دوره کوتاه‌مدت ممکن است با MDL آن در یک دوره بلندمدت تفاوت داشته باشد. 
MDL نباید تنها معیار تصمیم‌گیری باشد: MDL باید همراه با سایر شاخص‌های عملکرد مانند نرخ بازده، نسبت شارپ و غیره در نظر گرفته شود.  

مزایای استفاده از ریسک شناور (FL) در پراپ تریدینگ

حفظ و مدیریت سرمایه

یکی از اهداف اصلی در پراپ تریدینگ، حفظ سرمایه شرکت است. تریدران باید بدانند که چه زمانی باید سود شناور را تثبیت کنند و چه زمانی باید زیان شناور را کاهش دهند. این تصمیمات می‌توانند به حفظ یا کاهش ریسک‌های مالی کمک کنند. ریسک شناور یکی از پایه‌های مدیریت سرمایه نیز بوده که اکثر شرکت‌های پراپ‌فرم در پلن چالش‌ها یا حتی صرفا برای حساب اصلی خود به کار می‌گیرند که جدا از مقید کردن تریدر به رعایت نظم بیشتر و بهتر، از سرمایه سرمایه‌گذار نیز در مرحله اصلی حفاظت نمایند. در واقع این قانون به تریدر کمک می‌کند که درصد مشخصی از حساب را بر حسب آخرین معامله در گیر معامله بعدی کرده و از ضرر بیشتر جلوگیری نماید. 

عملکرد بلندمدت

داشتن یک برنامه مشخص برای خروج از معامله می‌تواند به کاهش ریسک شناور کمک کند که موجب می‌شود پایداری تریدر در طولانی‌مدت تضمین شود. 

کنترل احساسات

نوسانات مداوم قیمت در بازار ممکن است باعث استرس و نگرانی تریدران شود. اگر نتوانند احساسات خود را کنترل کنند، ممکن است تصمیمات اشتباهی اتخاذ کنند که به زیان‌های سنگین منتهی خواهد شد. مدیریت صحیح ریسک شناور می‌تواند به حفظ آرامش و تصمیم‌گیری منطقی کمک کند. 

مزایای استفاده از ریسک شناور (FL) در پراپ تریدینگ

معایب استفاده از ریسک شناور (FL) در حساب‌های پراپ

محدودیت‌های سختگیرانه شرکت‌های پراپ تریدینگ

بسیاری از شرکت‌های پراپ تریدینگ قوانین مشخصی برای میزان افت سرمایه یا دراودان روزانه یا کل در کنار قانون ریسک شناوردارند که هم می‌تواند مثل یه ناجی عمل کرده و از ضررهای سنگین جلوگیری کند، هم می‌تواند مثل یه قاتل خاموش، حساب پراپ را به نابودی بکشاند. 

لوریج یا اهرم بالا

استفاده از لوریج یا اهرم بالا می‌تواند مدیریت ریسک شناور را سخت‌تر کرده و فشار روانی زیادی برای تریدر به همراه آورد؛ چرا که ریسک شناور در صورتی که به درستی به کار گرفته نشود مدیریت سرمایه را عملا بی اساس جلوه می‌دهد. 

نوسانات بازار

بازارهای مالی به دلیل عوامل مختلفی از جمله اخبار اقتصادی، دچار نوسانات شدیدی می‌شوند که این عوامل فاندامنتال از تاثیرگذارترین موارد روی مدیریت رسک شناور هستند. 

ترس از زیان و تصمیم‌گیری احساسی

نوسانات شدید می‌توانند منجر به تصمیماتی شوند که برخلاف برنامه معاملاتی هستند؛ دون توجه به افزایش ریسک، به موقعیت‌های باز خود اضافه کنند یا زودتر از موعد از معامله خارج شوند. 

راهکارهای کاهش ریسک شناور (FL)

ایجاد تنوع در سرمایه‌گذاری

برای این کار باید سرمایه خود را در دارایی‌های مختلف پخش کرد. به این ترتیب، اگر یکی از دارایی ها ضرر کرد، سود دارایی‌های دیگر ممکن است این ضرر را جبران کند. به زبان ساده‌تر باید بدانیم در هر معامله چه قدر از حساب خود را درگیر می‌کنیم و مدیریت سرمایه درستی به کار می‌گیریم. 

استفاده از تحلیل تکنیکال و بنیادی

این دو نوع تحلیل کمک می‌کند که چه زمانی باید وارد معامله و چه زمانی از آن خارج شد که در وبلاگ " کدام تحلیل در پراپ بهتر جواب می‌دهد؟ تکنیکال یا فاندامنتال" کامل صحبت کردیم. 

مدیریت حجم معاملات

حجم معاملات باید به‌گونه‌ای باشد که بتوان آن را کنترل کرد پس گذاشتن همه سرمایه را در یک معامله توصیه نمی‌گردد، چون نوسانات کوچک، ممکن است باعث ضرر بزرگی شوند.  

تعیین استاپ لاس

حد ضرر ابزاری است که کمک می کند از زیان بیشتر جلوگیری کنیم که بسته به نوع معامله و قوانین شرکت پراپ‌فرم، نوع و نحوه قراردادن آن متفاوت خواهد لود که برای کسب اطلاعات بیشتر می‌توانید به وبلاگ " مدیریت ریسک، هنر تریدر و راهنمای محاسبه ریسک" مراجعه نمایید. 
راهکارهای کاهش ریسک شناور (FL)

چگونگی استفاده درست از قانون ریسک شناور (FL)

تحلیل دقیق: قبل از هر معامله، باید تحلیل دقیقی از بازار داشت و احتمال موفقیت معامله رو ارزیابی کرد. 
مدیریت احساسات: باید بتوان احساسات خود رو کنترل و از تصمیم‌گیری‌های هیجانی خودداری کرد. 
تعیین سقف ریسک: باید سقف مشخصی برای ریسک معاملات خود تعیین و معامله‌ها را به‌گونه‌ای تنظیم کرد که هیچ وقت از سقف مجاز تعیین شده تجاوز نشود. 
ثبات نسبی: بهتر است در بیشتر معاملات، از میزان ریسک ثابتی استفاده کرد و فقط در شرایط خاص، ریسک معاملات خود را جابه‌جا کرد. 
آزمایش و خطا: بهترین راه برای یادگیری استفاده از قانون ریسک شناور، آزمایش و خطا در معاملات واقعی هست.

تفاوت ریسک مجاز روزانه و ریسک شناور (FL)

همان‌طور که در بلاگ "مدیریت ریسک، هنر تریدر و راهنمای محاسبه ریسک" اشاره کردیم، ریسک مجاز روزانه به سود یا زیانی گفته می‌شود که پس از بسته شدن یک موقعیت معاملاتی محقق می‌شود، در واقع این ریسک پس از اتمام معامله ثابت و قطعی است و قابل تغییر نیست اما ریسک شناور برای یک یا چند موقعیت باز و همزمان وجود دارد درحالی‌که هنوز تحقق نیافته است. این ریسک با تغییرات قیمت دارایی در بازار نوسان داشته و هر لحظه ممکن است افزایش یا کاهش یابد. به همین دلیل، تا زمانی که معامله بسته نشود، نمی‌توان سود یا زیان را به‌طور قطعی ارزیابی کرد. 

ترکیب قانون ریسک شناور (FL) و MDL: یک رویکرد یکپارچه

ترکیب قانون ریسک شناور و متدولوژی MDL، یک رویکرد یکپارچه و قدرتمند در مدیریت ریسک را ایجاد می‌کند. در این رویکرد، معامله‌گران می‌توانند از انعطاف‌پذیری ریسک شناور برای تنظیم ریسک در هر معامله استفاده کنند، در حالی که MDL به عنوان یک سقف حداکثری برای افت سرمایه عمل می‌کند که روش پیاده سازی آن به این صورت است: 
تعیین MDL
تعیین یک سطح مشخص برای حداکثر افت سرمایه قابل قبول. این سطح باید بر اساس میزان تحمل ریسک تریدر و استراتژی معاملاتی تعیین شود.
تحلیل و ارزیابی
انجام تحلیل‌های دقیق از شرایط بازار، عوامل بنیادی و تکنیکال برای ارزیابی ریسک هر معامله.
تنظیم ریسک شناور
بر اساس تحلیل‌ها و میزان اطمینان به نتیجه معامله، تنظیم میزان ریسک (درصد سرمایه درگیر) با استفاده از قانون ریسک شناور. در معاملات با احتمال موفقیت بالا، ریسک بیشتری پذیرفته می‌شود و در معاملات با ریسک بالا، ریسک کاهش می‌یابد. 
نظارت مداوم
نظارت مستمر بر عملکرد معاملات و اطمینان از عدم تجاوز از سطح MDL تعیین شده. 
تعدیل استراتژی
در صورت نزدیک شدن به سطح MDL، بازنگری در استراتژی معاملاتی و تعدیل ریسک‌ها. 

مزایای ترکیب قانون ریسک شناور (FL) و MDL

مدیریت ریسک جامع: ارائه یک چارچوب جامع برای مدیریت ریسک در سطوح مختلف. 
حفاظت از سرمایه: محدود کردن حداکثر افت سرمایه و محافظت از سرمایه در برابر نوسانات بازار. 
افزایش سودآوری: بهینه‌سازی ریسک و افزایش پتانسیل سودآوری. 
افزایش انضباط: ایجاد انضباط در معاملات و جلوگیری از تصمیم‌گیری‌های احساسی. 

سخن پایانی

ترکیب قانون ریسک شناور و متدولوژی MDL، یک رویکرد پیشرفته و مؤثر در مدیریت ریسک معاملات است. این رویکرد با ایجاد تعادل بین انعطاف‌پذیری و کنترل، به معامله‌گران کمک می‌کند تا ریسک را به طور مؤثرتری مدیریت کرده، سرمایه خود را حفظ کرده و به سودآوری پایدار دست یابند. با این حال، موفقیت در این رویکرد نیازمند دانش، تجربه، انضباط و نظارت مداوم است.
**نکته پایانی این که هیچ یک از چالش‌های رابین‌سود، ریسک شناور و ریسک مجاز روزانه و MDL را در مجموعه قوانین خود، به دلیل درخواست کاربران و احترام به آن‌ها ندارند که برای دریافت قوانین کامل بایستی به بخش تعرفه‌ سایت مراجعه نمایید. 

نظر خود را در مورد این صفحه وارد نمایید
captcha

از طریق پلتفرم های زیر با ما در ارتباط باشید
social telegram
social support
social instagram